Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Σωστή ενυδάτωση και παιδί


Σωστή ενυδάτωση και παιδί
Το νερό είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τη ζωή και για τις λειτουργίες του οργανισμού, όπως η αναπνοή, η θερμορύθμιση, η μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα διάφορα όργανα κλπ. Αποτελεί το 75% του συνολικού βάρους του σώματος. Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδία πρέπει να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών για να πετύχουν σωστά επίπεδα υδάτωσης. Οι κύριες πηγές εισόδου των υγρών στον οργανισμό, είναι τα υγρά από τα τρόφιμα και τα ροφήματα. Οι κύριοι τρόποι εξόδου των υγρών από τον οργανισμό είναι η αναπνοή, ο ιδρώτας, τα ούρα και τα κόπρανα.
Ποιες είναι οι ανάγκες των παιδιών σε υγρά;
Ηλικία (χρόνια)
Αγόρια (λίτρα/ ημέρα)
Κορίτσια (λίτρα/ ημέρα)
1-3
1.3
1.3
4-8
1.7
1.7
9-13
2.4
2.1
14-18
3.3
2.3
Υγρά δεν είμαι μόνο το νερό
Οι παραπάνω συστάσεις αναφέρονται στη συνολική πρόσληψη υγρών μέσα στην ημέρα είτε αυτά προέρχονται από το νερό, είτε από χυμούς, είτε από γάλα, είτε από τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά κλπ. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση υγρών πλούσιων σε ζάχαρη, καθώς δεν ικανοποιούν πολύ το αίσθημα της δίψας αλλά ταυτόχρονα προσδίδουν αρκετές θερμίδες.
Πότε είναι περισσότερο αυξημένες οι ανάγκες για υγρά;
Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης, οι ανάγκες σε νερό μεγαλώνουν. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, αυξημένες είναι οι ανάγκες σε υγρά σε παιδιά τα οποία ασκούνται.
Τα παιδιά, είναι πιθανό να μην αντιληφθούν έγκαιρα το αίσθημα της δίψας και να μη ζητούν συχνά νερό, γι’ αυτό καλό θα ήταν να τους το προσφέρετε αρκετά συχνά.
Μερικές απλές τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξασφαλίσετε πως το παιδί σας θα ενυδατωθεί επαρκώς και εγκαίρως είναι οι ακόλουθες:
  • Δώστε το καλό παράδειγμα! Αν το παιδί σας, βλέπει πως εσείς καταναλώνετε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανάμεσα στις διάφορες δραστηριότητές σας, τότε θα συνηθίσει κι αυτό να πίνει.
  • Αγοράστε όμορφα και χαρούμενα μπουκάλια με τους αγαπημένους του ήρωες. Μπορεί να τα χρησιμοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο. Θα τα αγαπήσει και μαζί μ’ αυτά και το νερό.
  • Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό του με τρόφιμα πλούσια σε υγρά, όπως λαχανικά, φρούτα. Αντικαταστήστε το κοτόπουλο με κοτόσουπα, τα μακαρόνια με χυλοπίτες ή τραχανά κλπ.
  • Παρασκευάστε 1 ποτήρι φυσικό χυμό από το αγαπημένο του φρούτο το απόγευμα.
Mην υποτιμάτε τη σωστή υδάτωση και μην περιμένετε πάντα από το παιδί να σας ζητήσει νερό, αλλά ούτε χρειάζεται να αγχώνεστε και να το κυνηγάτε με ένα ποτήρι νερό συνέχεια. Στοχεύστε περισσότερο στη διαπαιδαγώγηση, είτε αφορά το νερό, είτε το φαγητό, ώστε να έχει το παιδί σας καλές βάσεις. Μην το κουράζετε καταπιέζοντάς το, γιατί θα πετύχετε αντίθετα αποτελέσματα!!


Για περισσότερα άρθρα σχετικά με την υγεία και τη διατροφή επισκεφθείτε το GeneNutrition πατώντας εδώ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...