Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Βιταμίνες- Βιταμίνη Ε


Οι βιταμίνες είναι μια ομάδα μορίων που απαιτούνται σε πολύ μικρές ποσότητες στη διατροφή και είναι απαραίτητες για τη πραγματοποίηση σημαντικών αντιδράσεων στον οργανισμό μας. Δεν παρέχουν ενέργεια, δηλαδή δεν έχουν θερμίδες. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών ή οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία! Διακρίνονται στις λιποδιαλυτές (ADEK) και στις υδατοδιαλυτές που είναι όλες οι υπόλοιπες.


Βιταμίνες- Βιταμίνη Ε

Με τον όρο βιταμίνη Ε εννοούμε δύο ομάδες συστατικών (βιταμερή ή vitamers) τις τοκοφερόλες και τις τοκοτριενόλες. Πλούσιες πηγές αυτής της λιποδιαλυτής βιταμίνης είναι τα έλαια όπως ελαιόλαδο, ηλιέλαιο κλπ., τα πράσινα μέρη των φυτών, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα λαχανικά, οι σπόροι των φυτών, οι ξηροί καρποί και ποικιλία ψαριών.

Βασική λειτουργία της βιταμίνης Ε είναι ως αντιοξειδωτικό, δεσμεύοντας ελεύθερες ρίζες. Κάποιες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν  ότι υψηλές προσλήψεις βιταμίνης Ε σχετίζονται με χαμηλότερη συχνότητα της καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης, σε κλινικές μελέτης η βιταμίνη Ε δρα ως αντιοξειδωτικός παράγοντας στην αθηροσκλήρωση, στον καταρράκτη, στον καρκίνο και στο σακχαρώδη διαβήτη. Προσοχή όμως η λήψη της σε υψηλές δόσεις μπορεί να αναιρεί αυτές τις αντιοξειδωτικές της δράσεις.

Το σελήνιο και η βιταμίνη Ε δρουν συμπληρωματικά. Η βιταμίνη C επίσης συμπληρώνει τις λειτουργίες της βιταμίνης Ε αλλά επίσης μπορεί να αναγεννά την οξειδωμένη βιταμίνη Ε. Η κυστεϊνη επίσης ανάγει την οξειδωμένη βιταμίνη Ε, όπως και η βιταμίνη C. Επηρεάζει αρνητικά την απορρόφηση της βιταμίνης Α (β- καροτένιο) και της βιταμίνης Κ.

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη : 15 mg /ημέρα ισοδύναμα α- τοκοφερόλης
Ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε εμφανίζεται σπάνια. Άτομα τα οποία είναι ευπαθή στην ανεπάρκεια της βιταμίνης είναι άτομα που πάσχουν από σύνδρομα δυσαπορρόφησης των λιπών καθώς και τα πρόωρα βρέφη. Συμπτώματα της ανεπάρκειας είναι η αιμολυτική αναιμία, νευρικά και μυϊκά προβλήματα.


Τοξικότητα της βιταμίνης Ε εμφανίζεται σε δόσεις άνω των 800 mg/ ημέρα. Συμπτώματα της τοξικότητας είναι αδυναμία των μυών, διπλωπία, κόπωση και γαστρεντερικές διαταραχές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...