Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Βιταμίνες- Βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ



Οι βιταμίνες είναι μια ομάδα μορίων που απαιτούνται σε πολύ μικρές ποσότητες στη διατροφή και είναι απαραίτητες για τη πραγματοποίηση σημαντικών αντιδράσεων στον οργανισμό μας. Δεν παρέχουν ενέργεια, δηλαδή δεν έχουν θερμίδες. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών ή οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία! Διακρίνονται στις λιποδιαλυτές (A, D, E, K) και στις υδατοδιαλυτές που είναι όλες οι υπόλοιπες.
Βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ

Πηγές: Μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη την οποία βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ κλπ), στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπαράγγια, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, πράσινες πιπεριές κλπ), στις τομάτες, στις φράουλες.
Οι κύριες λειτουργίες της είναι η σύνθεση κολλαγόνου, η σύνθεση καρνιτίνης, η σύνθεση και ο καταβολισμός της τυροσίνης, η σύνθεση νευροδιαβιβαστών και η αντιοξειδωτική δράση. Έχει φανεί πως έχει θετική επίδραση στο κοινό κρυολόγημα, στον καρκίνο, στα καρδειαγγειακά και στον καταρράκτη. Η βιταμίνη C αυξάνει την εντερική απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου (είναι ο σίδηρος που υπάρχει στα φυτικά προϊόντα).
Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη:
Ενήλικες μη καπνιστές: 60 mg/ημέρα
Ενήλικες καπνιστές: 100 mg/ημέρα
Βρέφη- 12 μηνών: 30-35 mg/ημέρα
Η έλλειψη της βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο. Τα συμπτώματά του είναι η αιμορραγία των ούλων, οι μικρές δυσχρωμίες της επιδερμίδας, οι υπογγλώσσιες αιμορραγίες, η εύκολη εμφάνιση μωλώπων, η ασθενής επούλωση των τραυμάτων, ο πόνος των αρθρώσεων, η απώλεια δοντιών, η υπερκεράτωση των θυλάκων των τριχών. Είναι θανατηφόρο αν δε θεραπευτεί. Στις μέρες μας, είναι σπάνια η εμφάνιση σκορβούτου. Κάποιες ευπαθείς ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι σε ιδρύματα, οι αλκοολικοί, αυτοί που παίρνουν φάρμακα τα οποία εμποδίζουν την απορρόφησή της βιταμίνης, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, οι καρκινοπαθείς.
Η υπερβολική πρόσληψη της βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα. Η τοξικότητα μπορεί να συμβεί λόγω διαφόρων μεγάλων δόσεων της βιταμίνης συνολικά μέσα σε μία μέρα. Η συχνότερη παρενέργεια είναι γαστρεντερικά προβλήματα. Το ανώτατο ανεκτό όριο είναι 2 g/ημέρα. Σε άτομα με νεφρική νόσο η υπερβολική πρόσληψη της βιταμίνης μπορεί να δημιουργήσει λίθους στους νεφρούς. Τέλος, σε άτομα που παρουσιάζουν διαταραχές στο μεταβολισμό του σιδήρου χρόνιες υψηλές δόσεις της βιταμίνης δεν είναι ασφαλείς.
Όλες οι συστάσεις αναφέρονται σε υγιείς ενήλικες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...